Жовчнокам’яна хвороба: причини та профілактика

Їжа – одне з наших улюблених задоволень і велика щоденна робота органів травної системи. Ключову роль у процесі перетравлення їжі відіграє жовчний міхур – поки ми смакуємо він зберігає приблизно п’ять столових ложок жовчі. Коли у кишечник надходять жири, жовчний міхур спрямовує жовч на їх розщеплення. Вода, жовчні солі, жирні кислоти, холестерин, білірубін (пігмент жовчі), лецитин, електроліти плазми та трохи білків – ось скільки всього потрібно, щоб емульгувати наш бутерброд у маленькі частинки жиру, придатні для перетравлення і засвоєння та вивести холестерин. Проте між цими речовинами може виникнути дисбаланс, і тоді елементи жовчі осідають на стінках міхура, утворюючи камені. У чому причина такого збою та як його попередити – розберемось у цій статті.

Причини жовчнокам’яної хвороби

Жовчнокам’яна хвороба – це утворення каменів у самому жовчному міхурі або в жовчних протоках. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, такі кам’янці носять у собі 12% жителів планети. Чому замість того, щоб виконувати свою основну роботу з розщеплення жирів, жовч починає вирощувати в організмі камені? Тому, що порушується баланс речовин, із яких вона складається, і надлишок холестерину, солей і білірубіну формується в згустки, які осідають і з часом перетворюються на камені. Це можуть бути й міліметрові піщинки, і кам’янці розміром з куряче яйце. Звісно, що причина такої дисфункції в роботі жовчного міхура. Якщо його активність знижується та порушується моторика й природна можливість виводити жовч, вона накопичується, густішає, стає в’язкою, осідає та кристалізується. Є декілька факторів, які блокують роботу цієї важливої для організму системи:

  • нерегулярне харчування та дієти;    
  • ендокринні захворювання;
  • захворювання органів травлення;
  • незбалансоване харчування та надмірне вживання гострої, солоної, жирної їжі;
  • гормональні контрацептиви;
  • стреси;
  • надмірна вага;
  • генетична схильність;
  • вагітність;
  • вірусні інфекції.

До факторів ризику відносять також гельмінтоз, зловживання алкоголем і вік.

Профілактика жовчнокам’яної хвороби

Підступність жовчнокам’яної хвороби в тому, що на ранніх етапах її симптоми можуть бути невираженими або взагалі не проявлятись. Проте, камені в жовчному міхурі можуть призвести до таких небезпечних для життя ускладнень, як жовчний перитоніт, сепсис, рак жовчного міхура та його розрив. Тому варто звернути увагу на такі симптоми:

  • тяжкість, дискомфорт, або різкий біль в області правого підребер’я, що посилюється після прийому жирної їжі, а також біль за грудиною;
  • нудота та блювання;
  • відчуття гіркоти в роті;
  • часті відрижки;
  • підвищення температури тіла;
  • запори або діарея;
  • здуття;
  • жовтий колір шкіри та білків очей;
  • свербіж шкіри;
  • світлий колір калу та потемніння сечі.

 

Так як жовчнокам’яна хвороба певний час може розвиватися безсимптомно,  профілактика утворення жовчних каменів має неабияке значення. Засоби профілактики досить прості та всім відомі:

  1. Відмова від алкоголю.
  2. Регулярне харчування без довгих періодів голоду та перекусів.
  3. Свідомий підхід до дієт.
  4. Адекватне вживання улюблених гострих, солоних і жирних страв.
  5. Фізична активність.
  6. Контроль емоційного стану.

Якщо немає генетичних причин або складних супутніх захворювань, ми маємо достатньо ресурсу, аби протистояти зайвим кам’яним спорудам у нашому організмі.