Якщо у вас є захворювання печінки, особливо важливо, що ви їсте та п’єте щодня.
Є цілий перелік продуктів, яких слід уникати, адже вони містять білок, натрій і цукор в надмірній кількості та вимагають від нашої печінки інтенсивнішої роботи.1
Тому правильне, збалансоване харчування має важливе значення як для підтримки загального здоров’я, так і для правильної роботи печінки.2
Більшість білка має надходити з рослинних джерел, таких як бобові, невеликі порції не солоних горіхів або горіхового масла й тофу.
Червоне м’ясо (яловичина та свинина) мають високий вміст насичених жирів і можуть сприяти розвитку запальних процесів у печінці.
М’ясо з високим ступенем обробки також слід обмежити, оскільки воно містить багато натрію та насичених жирів.3
Консерви – теж не найкращий варіант.
Печінка, яка працює погано, важко переробляє їжу з високим вмістом жиру, адже жири перетравлюються за допомогою жовчі, що утворюється в печінці. Коли печінка пошкоджена, виробництво та надходження жовчі може бути порушене, що призводить до порушення травлення та неприємних гастро-симптомів.
Тому смажена їжа, картопля фрі та гамбургери — поганий вибір для підтримки здоров’я печінки.
Не їжте занадто багато продуктів з високим вмістом насичених жирів, адже це також може ускладнити роботу вашої печінки.
А от корисні жири можна і потрібно включати в раціон у помірних кількостях.
Необхідно уникати споживання фруктози та підсолоджених напоїв, оскільки вони можуть перетворюватися на жири за допомогою процесу ліпогенезу в печінці. Натомість рекомендується вживати складні вуглеводи, які засвоюються повільніше.
Надмірна кількість солодкого може вплинути на вашу печінку. Отож, уникайте тістечок, пончиків і кексів, цукерок, печива, газованих напоїв та фруктових соків придбаних у магазині.3
Харчові продукти, виготовлені з білого борошна, включно із білими макаронними виробами та білим хлібом, часто піддаються обробці, що може підвищити рівень цукру в крові, що може вести до проблем з функцією печінки.3
Алкоголь може бути основною причиною жирової хвороби печінки, а також інших захворювань цього органу.3
За рекомендаціями Вritish liver trust «Люди з алкогольними захворюваннями печінки повинні припинити вживання алкоголю на все життя».2
Намагайтеся уникати алкоголю: будь-яка кількість алкоголю вважається небезпечною для людей, що мають захворювання печінки, особливо цироз, оскільки це потенційна причина пошкодження печінки, що може призвести навіть до печінкової недостатності.1
Хоча сіль у раціоні необхідна для надання їжі необхідного смаку, забезпечення організму натрієм та йодом, однак її надмірна кількість може мати негативний вплив.
Додавання великої кількості солі в раціон може збільшити ризик неалкогольної жирової хвороби печінки.
Рекомендується обмежити споживання натрію. Один із способів зменшити споживання солі – віддавати перевагу цільній їжі, а не упакованим і обробленим продуктам. Такі закуски, як картопляні чіпси, солоний арахіс та насіння часто можуть містити велику кількість солі і приправ.
Газовані напої можуть бути шкідливими для вашої печінки, оскільки вони містять фруктозу та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, які викликають накопичення жиру безпосередньо в печінці.
Уникайте газованої води та інших підсолоджених напоїв.
Виробляються масово з використанням промислових рецептур і часто містять суміш хімічних речовин, крохмалю, цукру, солі, жирів, що потенційно шкідливі для печінки. Вони включають такі продукти, як газовані напої, запакована випічка, солодкі пластівці та готові страви для мікрохвильової печі.
Страви «фаст-фуд», як правило, містять багато насичених жирів, доданого цукру та інших інгредієнтів, які впливають на метаболізм.4
Велике значення має спосіб приготування їжі!1
Спробуйте приготувати овочі на грилі або відварити їх без олії чи вершкового масла.
Використовуйте свіжу зелень і спеції замість кухонної солі.
Готуючи м’ясо, обирайте нежирні види. М’ясо птиці без шкіри є кращим варіантом, ніж червоне м’ясо. Наприклад, смаження м’яса на грилі замість смаження на олії чи вершковому маслі зменшує вміст жиру та запобігає тому, щоб воно стало занадто жирним.
Здорова дієта, яка включає багато різнокольорових фруктів і овочів, цільнозернові продукти з високим вмістом клітковини, корисні жири , нежирні білки та багаті кальцієм молочні продукти – це ті продукти, яким точно «зрадіє» печінка.
Література