Що не можна їсти при захворюваннях печінки?

Якщо у вас є захворювання печінки, особливо важливо, що ви їсте та п’єте щодня. 

Є цілий перелік продуктів, яких слід уникати, адже вони містять білок, натрій і цукор в надмірній кількості та вимагають від нашої печінки інтенсивнішої роботи.1

Тому правильне, збалансоване харчування має важливе значення як для підтримки загального здоров’я,  так і для правильної роботи печінки.2

Що не можна їсти при хворобах печінки

Білки.

Більшість білка має надходити з рослинних джерел, таких як бобові, невеликі порції не солоних горіхів або горіхового масла й тофу.

Червоне м’ясо (яловичина та свинина) мають високий вміст насичених жирів і можуть сприяти розвитку запальних процесів у печінці.

 М’ясо з високим ступенем обробки також слід обмежити, оскільки воно містить багато натрію та насичених жирів.3

Консерви – теж не найкращий варіант.

 

Жири.1

Печінка, яка працює погано, важко переробляє їжу з високим вмістом жиру, адже жири перетравлюються за допомогою жовчі, що утворюється в печінці. Коли печінка пошкоджена, виробництво та надходження жовчі може бути порушене, що призводить до порушення травлення та неприємних гастро-симптомів.

Тому смажена їжа, картопля фрі та гамбургери — поганий вибір для підтримки здоров’я печінки. 

 

Не їжте занадто багато продуктів з високим вмістом насичених жирів, адже це також може ускладнити роботу вашої печінки.

 

А от корисні жири можна і потрібно включати в раціон у помірних кількостях.

 

Вуглеводи.

Необхідно уникати споживання фруктози та підсолоджених напоїв, оскільки вони можуть перетворюватися на жири за допомогою процесу ліпогенезу в печінці. Натомість рекомендується вживати складні вуглеводи, які засвоюються повільніше.

Надмірна кількість солодкого може вплинути на вашу печінку. Отож, уникайте тістечок, пончиків і кексів, цукерок, печива, газованих напоїв та фруктових соків придбаних у магазині.3

Харчові продукти, виготовлені з білого борошна, включно із білими макаронними виробами та білим хлібом, часто піддаються обробці, що може підвищити рівень цукру в крові, що може вести до проблем з функцією печінки.3

 

Алкоголь.

Алкоголь може бути основною причиною жирової хвороби печінки, а також інших захворювань цього органу.3

За рекомендаціями Вritish liver trust «Люди з алкогольними захворюваннями печінки повинні припинити вживання алкоголю на все життя».2

Намагайтеся уникати алкоголю: будь-яка кількість алкоголю вважається небезпечною для людей, що мають захворювання печінки, особливо цироз, оскільки це потенційна причина пошкодження печінки, що може призвести навіть до печінкової недостатності.1

 

Сіль.

Хоча сіль у раціоні необхідна для надання їжі необхідного смаку, забезпечення організму натрієм та йодом, однак її надмірна кількість може мати негативний вплив. 

Додавання великої кількості солі в раціон може збільшити ризик неалкогольної жирової хвороби печінки. 

Рекомендується обмежити споживання натрію. Один із способів зменшити споживання солі – віддавати перевагу цільній їжі, а не упакованим і обробленим продуктам. Такі закуски, як картопляні чіпси, солоний арахіс та насіння часто можуть містити велику кількість солі і приправ.

 

Солодкі, газовані напої.

Газовані напої можуть бути шкідливими для вашої печінки, оскільки вони містять фруктозу та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, які викликають накопичення жиру безпосередньо в печінці. 

Уникайте газованої води та інших підсолоджених напоїв.

 

Ультраоброблені продукти.

Виробляються масово з використанням промислових рецептур і часто містять суміш хімічних речовин, крохмалю, цукру, солі, жирів, що потенційно шкідливі для печінки. Вони включають такі продукти, як газовані напої, запакована випічка, солодкі пластівці та готові страви для мікрохвильової печі.

 

Фастфуд.

Страви «фаст-фуд», як правило, містять багато насичених жирів, доданого цукру та інших інгредієнтів, які впливають на метаболізм.4

 

Продукти, яких слід уникати:1,3

  • Сира або частково сира риба та молюски.
  • Оброблене м’ясо: хот-доги, ковбаси, м’ясні делікатеси, бекон, в’ялена яловичина.
  • Квашена капуста, солоні огірки.
  • Недостатньо оброблені продукти: сире або недоварене м’ясо, птиця, яйця, риба, устриці і мідії.
  • Томатний соус або паста.
  • Крупи швидкого приготування.
  • Картопляні чіпси, кренделі, рисові коржі, крекери, попкорн.
  • Нездорові жири: маргарин, овочевий жир, смажена їжа.
  • Олії з високим вмістом трансжирів або частково гідрогенізовані олії (пальмова олія, кокосова олія).
  • Приправи.
  • Молочні продукти з високим вмістом жиру.
  • Білий хліб, печиво, млинці та випічка, тістечка, торти, кекси, пончики.
  • Суміші для пудингу, заварного крему або глазурі
  • Велика кількість кухонної, морської солі, суміш приправ з сіллю.
  • Кетчуп, соєвий соус.
  • Бульйонні кубики, бульйон, підлива на основі бульйону.
  • Міцний чорний чай, кава та безалкогольні напої з кофеїном.

 

Велике значення має спосіб приготування їжі!1

Спробуйте приготувати овочі на грилі або відварити їх без олії чи вершкового масла.

 

Використовуйте свіжу зелень і спеції замість кухонної солі. 

 

Готуючи м’ясо, обирайте нежирні види. М’ясо птиці без шкіри є кращим варіантом, ніж червоне м’ясо. Наприклад, смаження м’яса на грилі замість смаження на олії чи вершковому маслі зменшує вміст жиру та запобігає тому, щоб воно стало занадто жирним. 

 

Здорова дієта, яка включає багато різнокольорових фруктів і овочів, цільнозернові продукти з високим вмістом клітковини, корисні жири , нежирні білки та багаті кальцієм молочні продукти – це ті продукти, яким точно «зрадіє» печінка.

Література

  1. «How to Follow a Cirrhosis Diet», verywellhealth, 2024
  2. British liver trust, «Diet and Liver Disease»
  3. Healthline, «10 Foods to Include in a Healthy Liver Diet», 2024
  4. Harvard health Publishsng, «Preventable liver disease is rising: What you eat — and avoid — counts», 2023