Коли алкоголь не шкодить печінці?

Багато свят не обходяться без алкоголю, та й не лише свята, адже у повсякденному житті люди теж можуть вживати алкогольні напої.

Кожен із нас дбаючи про своє здоров’я ставить питання, чи можна вживати алкоголь, в якій кількості і чи не зашкодить алкоголь здоров’ю?

 

Про це і поговоримо у цій статті.

Коли алкоголь не шкодить печінці

Будь-які спиртні напої складаються з різних хімічних речовин, основною з яких є етанол.

Після всмоктування у травному тракті алкоголь переробляється клітинами печінки (гепатоцитами), ці клітини виділяють основний фермент, який розщеплює етанол – алкогольдегідрогеназу (АДГ).1

АДГ перетворює спирт на ацетальдегід, який є сильнодіючим токсичним метаболітом алкоголю і може пошкоджувати печінку.

Про АДГ чули багато, але мало хто знає про ще один фермент CYP2E1, виділення якого збільшується при хронічному вживанні алкоголю.1

Також, не настільки відомий компонент метаболізму в печінці – цитохром P-450 – бере участь у переробці алкоголю.

 

Постійна секреція цих та інших ферментів при частому вживанні алкоголю у великій кількості призводить до «стресу» печінки, тобто погіршується робота органу, утворюються речовини, які ушкоджують саму печінку, формується «порочне коло» і як наслідок розвиваються хвороби печінки.

 

Саме печінка зазнає найбільшого пошкодження тканин при зловживанні алкоголем, оскільки вона є основним місцем метаболізму етанолу.1

Зловживання спиртними напоями може призводити до широкого спектру захворювань печінки: жирова дистрофія, фіброз, цироз, токсичний гепатит.1

Серед осіб, що зловживають алкоголем у 10-20% формується цироз печінки – серйозний стан, що зазвичай розвивається після 10 і більше років вживання алкоголю. Оскільки рубцева тканина накопичується і замінює більшу частину клітин печінки, захворювання незворотнє. Хоча у пацієнтів з раннім цирозом печінки можуть бути відсутні симптоми, цей стан має тенденцію прогресувати і значно ушкоджувати печінку до того, як захворювання буде виявлено.

 

Є чіткий взаємозв’язок – що більше алкоголю вживає людина, то більше пошкоджується печінка. Коли вживання алкоголю пошкоджує печінку, орган ще довго продовжує функціонувати, оскільки печінка має великі адаптивні можливості і здатна відновлюватись.2

Тому необхідно пам’ятати про баланс у всьому, не варто зловживати алкоголем, адже, крім проблем, ця «шкідлива звичка» не принесе нічого доброго!

Поговоримо про «розумне» вживання алкоголю.

Помірність у кількості алкоголю.

Цікаве питання, а скільки алкоголю можна випити, щоб не нашкодити собі?

Щоб визначити, скільки алкоголю ви вживаєте, потрібно знати вміст алкоголю у різних напоях. Різні напої містять різний відсотковий вміст алкоголю.2

 

Міцні напої: від 40% до 45%.

Вина: від 10 до 15%.

Пиво: від 2 до 7%.

Вміст чистого алкоголю виражено у вигляді спирту за обсягом (алк/об.) і залежить від напою. Відповідно до міжнародних стандартів міцність спиртних напоїв позначають у відсотках від обсягу та маркують надписом (% vol.), (% ABV) та (% про.). Такі позначення відрізняються від градусів (°).

Наприклад, 40% vol. = 40% ABV = 40% об. ≠ 40 °.

Помірне вживання – це скільки?3

Помірне вживання алкоголю визначається Національним інститутом боротьби зі зловживанням алкоголем та алкоголізмом, (NIAAA), як 1 стандартний напій на день для жінок та 2 стандартні напої на день для чоловіків.3

Однак, на думку ВООЗ, коли справа доходить до вживання алкогольних напоїв, немає абсолютно безпечної кількості, яка не впливає на здоров’я.3

Якість алкоголю має значення!4

Чіткого визначення поняття якість алкоголю немає. Проте, оцінюючи напій, «якість алкоголю» можна визначити не лише за смаком, ароматом, а й за відсутністю певних токсичних домішок.

 

Наприклад, дослідження, проведене в 2017 році кенійського ремісничого пива, виявило 50% забруднення токсичною речовиною – афлатоксином.5

 

Не треба думати, що небезпечне зловживання лише міцними алкогольними напоями. Адже й у слабоалкогольних напоях та пиві міститься алкоголь. Не дивлячись на те, що в цих напоях алкоголь в меншій кількості, зловживання також може викликати захворювання печінки.

Характер вживання алкоголю.

Йдеться про періодичне вживання, зловживання та «запої».

Деякі люди можуть багато років зловживати алкоголем без ушкодження печінки, тоді як інші можуть вживати алкоголь протягом порівняно меншого періоду часу, у меншій кількості і все одно мати ушкодження печінки або навіть печінкову недостатність.

Будь-яка кількість алкоголю підвищує ризик пошкодження печінки, тому завжди слід бути обережним, якщо регулярно вживаєте алкоголь.

Прийом лікарських засобів

Якщо у вас якесь захворювання печінки, краще не вживати алкоголь. 

Також, під час прийому медикаментів, які мають системну дію та метаболізуються у печінці, прийом алкоголю підвищуватиме навантаження на орган та порушуватиме його функцію.

Жінкам потрібно бути більш пильними.6

При однаковій кількості випитого алкоголю, у жінок концентрація алкоголю у крові вища, ніж у чоловіків. Це пов’язано  з нижчою активністю алкогольдегидрогеназы (АДГ) в жінок порівняно з чоловіками до 50 років.

Жінки наражаються на ризик пошкодження печінки, навіть якщо п’ють удвічі менше алкоголю, ніж чоловіки.

 

При здоровому способі життя якісний алкоголь у помірній кількості печінки не зашкодить, але будьте уважні та обережні, радьтеся з лікарем і бережіть своє здоров’я!7

Література

  1.  N. A. Osna, T. M. Donohue, « Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management», 2017
  2. W. Jackson, «Alcohol-Related Liver Disease», Alcohol-Associated Liver Disease, University of Colorado School of Medicine
  3. NIAAA, Drinking Levels Defined, 2023
  4. D. W. Lachenmeier, J. Rehm, «Is There a Relationship Between Alcohol Quality and Health?», 2013
  5. A. O. Okaru, «The Threat to Quality of Alcoholic Beverages by Unrecorded Consumption», 2019
  6. Om Prakash, «Alcohol and Liver Disease», 2002
  7. Mayo clinic health system, «What effect does alcohol have on your health — and your liver?», 2021