Дієта при хронічному холециститі.

Захворювання жовчного міхура (ЖМ) є одним із найпоширеніших розладів шлунково-кишкового тракту, яке може бути результатом складної взаємодії генетичних факторів і факторів навколишнього середовища. Більшість випадків цих захворювань спочатку протікає безсимптомно.

Більшість людей ніколи не замислюються про здоров’я свого жовчного міхура, але коли виникають «проблеми» з ЖМ важливо знати дієтичні рекомендації.



Основні моменти дієти при хронічному холециститі:1

 

1. Дотримуйтесь дієти зі зниженим вмістом жирів (особливо з низьким вмістом насичених жирів).2

Пацієнти часто вважають, що їм потрібно видалити весь жир зі свого раціону, якщо у них захворювання жовчного міхура. Зазвичай це не потрібно, краще продумати дієту зі зниженим вмістом жирів.3

Що бажано включити в свій раціон харчування?

  • Нежирне червоне м’ясо, курка, індичка, біла риба (тріска, минтай).
  • Варені яйця, омлет.
  • Напівзнежирене молоко, йогурти з низьким вмістом жиру, сир із низьким вмістом жиру, знежирену сметану.
  • Відварна картопля, картопляне пюре або картопля в мундирі.
  • Білі, коричневі або зернові булочки, сухофрукти, кренделі.
  • Цільнозерновий хліб.
  • Коричневий рис і макарони з непросіяного борошна.
  • Фрукти, ягоди, овочі (яблука, банани, цитрусові).
  • Частіше їжте білкові альтернативи з низьким вмістом жиру, такі як сочевиця, квасоля та тофу.3
  • Желе, пудинги з нежирного молока.
  • Цукор, мед, джем, мармелад, нежирний хумус.
  • Пийте достатньо рідини.
  • Здорові жири включають не гідрогенізовані маргарини та рапсову, оливкову і соєву олії.

 

Уникайте таких продуктів:

  • Шоколад.
  • Незбиране молоко, цільне молоко, згущене молоко, морозиво та плавлений сир, масло, топлене масло, вершки, звичайні тверді сири,
  • Смажені або змащені маслом продукти.
  • Ковбаса, салямі та бекон.
  • Готові закуски, такі як картопляні чіпси, батончики з горіхами та мюслі, горіхові суміші.
  • Кокос і авокадо.
  • Жирні шматки м’яса, сало.
  • Консервована в олії риба, наприклад сардини в олії.
  • Булочки з корицею, тістечка, пироги, печиво та інша випічка кондитерські вироби, печиво, а також продукти, що містять кокосову або пальмову олію, круасани, печиво, вафлі, пончики, кекси, гранола та хліб з високим вмістом жиру.
  • Уникайте оброблених напівфабрикатів і їжі на винос, готуйте більше свіжої їжі. 
  • Вершкове масло, маргарин, майонез і заправки для салатів.
  • Арахісове масло, хумус.

 

Корисні поради, щодо приготування:

  • Зріжте видимий білий жир з м’яса та зніміть шкіру з курки. Вибирайте нежирні шматки м’яса.
  • Готуйте на грилі, варіть, обирайте іноді приготування на пару.
  • Перейдіть з насичених жирів, таких як вершкове масло або сало, на рослинні або оливкові олії.
  • Замініть майонезні, вершкові, сирні заправки та соуси на нежирні заправки.
  • Щодня пийте або їжте знежирене або нежирне молоко, йогурт, сир або інші молочні продукти.

 

2. Дотримуйтесь загальних порад щодо здорового харчування, регулярно харчуючись.2

Дотримання здорової збалансованої дієти з високим вмістом клітковини може допомогти впоратися з хворобами жовчного міхура.

Регулярний режим харчування важливий.

Також доцільно змінити свій графік харчування. Прагніть їсти регулярно три рази на день або їжте меншими порціями частіше протягом дня, наприклад три невеликі прийоми їжі з 2-3 перекусами між ними.

Намагайтеся харчуватися регулярно, оскільки голодування зменшує видільну функцію жовчного міхура.

Складіть меню на тиждень. 

Пацієнти часто помічають, що деякі продукти погіршують їхні симптоми. Тож спробуйте вести харчовий журнал, де записуйте продукти, які ви їсте, і будь-які симптоми, які у вас є.3

 

Література

  1. Web md, «Gallbladder Diet», 2023
  2. «Dietary advice for Gallbladder Disease»
  3. «Eating Guidelines For Gallbladder Disease», health link bc, 2016