Продукти, які негативно впливають на роботу жовчного міхура

Наші смакові вподобання сформувались на першому триместрі вагітності мами. На них також впливає й генетика обох батьків, а в подальшому — вік, стать і стан організму на даний час. Проте, крім усіх цих факторів ми маємо ще й досвід і усвідомлення, а, отже, можемо смак формувати самостійно. Для чого? Для здорової роботи всіх органів, які допомагають нам отримувати одне з задоволень — задоволення їжею. Один із цих важливих органів — жовчний міхур. Саме він відповідальний за зберігання та належне транспортування жовчі, направляючи її на розщеплення всіх спожитих нами жирів. Але якщо якісь речовини постійно заважають роботі цього невеликого органа розміром із куряче яйце, його функції можуть порушитись, і наслідки цього збою досить неприємні. Як догодити жовчному міхуру, мінімізуючи у своєму раціоні певні продукти, сьогодні розберемось.

Продукти, згубні для жовчного міхура

Деякі, навіть корисні продукти, не корисні для жовчного міхура, і надмірне захоплення ними може провокувати проблеми. Ось ці продукти: 

  1. Жирні сорти м’яса та риби: шашлик із баранини, банош зі шкварками або стейк лосося — це, звісно, дуже смачно. Але для того, щоб така їжа перетравилась, потрібна велика кількість жовчі. Курятина, кролик, телятина, оселедець і тріска можуть стати чудовою альтернативою.
  2. Їжа з великим вмістом жиру: вершкове масло, смажені продукти, фастфуд, ковбаса, копченості. Олією — кунжутною, горіховою або оливковою (на будь-який смак) краще заправити салат.
  3. Гострі продукти: цибуля, часник, редька, хрін і перець у надмірній кількості можуть подразнювати оболонку жовчного міхура. На допомогу прийдуть експерименти з пряними травами.
  4. Кислі фрукти та ягоди: цитрусові та журавлина дуже корисні, якщо ними не зловживати. Їх можна замінити абрикосами, персиками, яблуками та малиною. Взимку — в сушеному варіанті.
  5. Щавель і шпинат: через високий вміст щавлевої кислоти та клітковини робота жовчного може бути напруженою. Гарбузовий крем-суп або запечений гарбуз — доволі смачна альтернатива щавлевому борщу.
  6. Мариновані продукти: без “закруток”, звісно взимку ніяк, але головне пам’ятати, що багато оцту жовчний не оцінить точно.
  7. Продукти з високим вмістом холестерину: жовтки яєць, морепродукти та печінка, але не щодня.
  8. Алкоголь: напої “з градусом” можуть викликати спазм жовчної протоки. Але заміняти їх безалкогольними не варто — підвищене газоутворення та порушений відтік жовчі дуже ймовірний.
  9. Чай і міцна кава: можуть викликати надмірну секрецію жовчі та перевантажувати жовчний міхур. Трав’яні чаї та цикорій стануть у пригоді. 
  10. Консерви: містять багато жиру та хімікатів.

Звісно, відмовлятись від перелічених продуктів, якщо вони улюблені, до кінця життя не варто. Але нехай вони будуть бонусом до збалансованого харчування. Є багато простих локальних продуктів, яким жовчний точно зрадіє:

  • буряк;
  • квашена капуста;
  • насіння льону;
  • гарбузове насіння;
  • рукола і всі трави, які мають гіркуватий присмак;
  • броколі.

Навіть якщо ваш жовчний міхур працює справно, краще не перевіряти його на витримку та зробити невелику ревізію у своєму раціоні заради активного життя з задоволенням.