Цікаві факти про артишок

Наукова назва артишоку – Cynara cardunculus.

Артишок – це нерозквітла квітка, яка належить до родини соняшникових, із Середземномор’я та Канарських островів. Якщо їх залишити дозрівати, вони розпускаються яскраво-фіолетовими квітами.

Каліфорнія є найбільшим регіоном, де вирощують артишоки у США. Ідеальний клімат прибережних регіонів Каліфорнії робить його найкращим місцем для вирощування артишоків у великих масштабах. Кастровіль, штат Каліфорнія, відомий як «Світова столиця артишоків».

Артишоки використовувалися в лікувальних цілях протягом століть.

Цікаві факти про артишок

У давні часи вважалося, що артишоки мають різні переваги для здоров’я, зокрема покращують травлення та роботу печінки. У Європі, Південній Америці, Середземномор’ї та Бразилії артишок з давніх-давен традиційно застосовувався для лікування захворювань жовчного міхура, нирок, детоксикації організму, диспепсії, зниження цукру крові, при анеміях, артритах, атеросклерозі, тощо.

Перші офіційні дослідження стосовно медичного застосування екстракту артишоку відносяться до 1929 року. Вже до 50-х років минулого століття було підтверджено високу ефективність екстракту артишоку як жовчогінного засобу при дисфункції жовчовивідних шляхів, отримані результати ефективного застосування для профілактики атеросклерозу.1

Чи знали Ви, що артишок це овоч?

У нашій країні рідко вживають артишок. Але є країни, наприклад США, де  артишок вживають постійно, адже артишоки мають оригінальний смак і безліч переваг для здоров’я. Незалежно від того, чи готують їх на пару, на грилі, смажать або фарширують, артишоки можуть стати універсальним доповненням до звичних рецептів.

Хоча серцевина є частиною, яку найчастіше споживають, ніжні зовнішні листки та основа артишоку також їстівні та смачні.

Артишоки відомі своїм унікальним смаком. Смак артишоку можна описати як горіховий, земляний і злегка солодкуватий. Це досить виразний смак, який не схожий ні на один інший овоч. Смак вареного не приправленого артишоку нагадує смак смаженого яєчного білка.

Артишоки вважаються делікатесом багатьох кухонь та цінуються у середземноморській, французькій та італійській кухнях. Вони часто представлені в стравах для гурманів.

Поговоримо більш детально про лікувальні властивості артишоку.2

Результати сучасних досліджень з лікувальних ефектів екстракту артишоку свідчать про його унікальні властивості.1

Високий вміст в артишоку активних речовин чинить ефективну гепатопротекцію.1,5

Знижує рівень холестерину, впливаючи на ліпідний обмін.3

Активні речовини артишоку мають протизапальну, антисептичну та протипухлинну дію.1,2

Екстракт артишоку має антиоксидантну дію, йому притаманні антимікотичні, імуномодулюючі та протизапальні властивості.1,2,4 

Доведено ефективність прийому стандартизованого екстракту артишоку при синдромі подразненого кишечника, що сприяє нормалізації випорожнень.1

Артишок має властивості жовчогінного засобу за рахунок підвищення тонусу жовчного міхура, що призводить до гарної евакуації жовчі з жовчних шляхів.4

До складу артишоку входять рослинні полісахариди – інуліни, які стимулюють зростання біфідобактерій кишечнику.1,2

Артишок має виражені антимікробні властивості проти різних видів патогенних бактерій, дріжджових паличок і грибкової флори та сприяє захисту ШКТ в умовах лікування різними препаратами (наприклад антибіотиками).1,2,3

Екстракт артишоку також має спазмолітичний ефект.1

Сечогінний та протизапальний ефекти артишоку забезпечують нефропротекторну дію на ниркову паренхіму. Прийом екстракту артишоку знижує рівень сечової кислоти в організмі.1,5

Артишок багатий на мінерали та мікроелементи. В рослині міститься кальцій, калій, магній, залізо, цинк, мідь, йод, селен, сірка, хром, ванадій, марганець. Артишоки наповнені поживними речовинами: клітковиною, вітамінами С і К, фолієвою кислотою та антиоксидантами.

Антидепресивні ефекти стандартизованого екстракту артишоку забезпечуються активними речовинами, які підвищують рівень серотоніну.

Для артишоку описаний навіть антигіпертензивний ефект. 

 

Підсумовуючи вищесказане, артишок є поживним та універсальним овочем з численними перевагами для здоров’я, адже він сприяє травленню, підтримує здоров’я печінки, сприяє втраті ваги, контролю жирового обміну та рівня цукру в крові.

На основі стандартизованого екстракту листя артишоку польового (Cynara scolymus) було створено препарат ХОФІТОЛ.5

ХОФІТОЛ покращує жовчогінну та діуретичну функцію при захворюваннях печінки, жовчовивідних шляхів і нирок, таких як:5

 

  • Хронічний холецистит.
  • Дискінезія жовчовивідних шляхів.
  • Цироз печінки.
  • Хронічний нефрит.
  • Хронічна ниркова недостатність.

 

Перед вживанням лікарського засобу обов’язково ознайомтесь з інструкцією з медичного застосування та проконсультуйтеся з лікарем!

Література

  1. Т.М. Войтович, «Фармакологічні та фізіологічні ефекти застосування хофітолу. Його місце у профілактиці та лікуванні захворювань».
  2. М. Кульза, К. Адамська, «Артишок – рослинний препарат», 2012
  3. T. Saénz Rodriguez, D. García Giménez, «Choleretic activity and biliary elimination of lipids and bile acids induced by an artichoke leaf extract in rats», 2002
  4. О. А. Мехтиева Р. Н. Богданов С. Н. Мехтиев, «Алгоритм ведения пациентов с желчнокаменной болезнью.», Журнал Лечащий врач 2011
  5. Інструкція медичного застосування препарату ХОФІТОЛ.